luni, 18 octombrie 2010

n-am mai scris de mult, dar va incurajez sa cititi.

da. stiu. am gresit. n-am mai scris de mult. acest blog a pornit dintr-o frustrare la o romanie muta si apoi a devenit mai mult loc de impartasit lucruri frumoase si ganduri razletze.
da. n-am mai scris de mult. m-am pierdut pe undeva prin viata zilnica si n-am mai ajuns sa ma reculeg, sa stau cu mine si cu gandurile mele si sa mai astern dintre ele ceva. dar azi sunt reflector. habar n-am daca exista cuvantul asta (cu alt sens decat obiectul cu lumina)....
intre timp as fi putut sa va povestesc multe. de la frumoasele locuri din stockholm, la frustrari personale, de la spectacole de teatru fabuloase (Shoah. Versiunea Primo Levi) - care ma infioara si acum -, la concerte ratate, de la lectii de calarie, la imaginea geamului de la masina spart, de la un proiect nou si challenging la job, la frustrarea ca abia am vazut marea anul asta, de la o conferinta faina care va fi in Sibiu - TEDxSibiu la cele mai multe zile de concediu pe care le mai am in luna octombrie din ultimii 5 ani, de la tacerea pe care mi-a adus-o in cinema "Marti, dupa Craciun", la fabuloasa salata "italiana" de la trattoria din Buc, de la incapatanari prostesti la bucurii din lucruri marunte, de la viziuni si vise de viata, la pierderea in cotidian, de la..., la..., de l..., l...
dar va incurajez sa cititi. si nu, nu blogul meu. aici m-am exprimat mai rar si sunt multe povesti faine in blogosfera.
de fapt va incurajez sa cititi carti.
m-am preocupat sau prea-ocupat ieri intens cu primul roman din seria Millennium de Stieg Larsson. incepusem de ceva vreme cartea dar ieri m-a prins maxim. mi-a placut. am simtit actiunea, misterul, am cautat raspunsuri la intrebari, sa pun cap la cap piesele puzzle-ului. cumva eram si eu un jucator in cartea asta. dupa ce am terminat-o eram inca intr-o alta lume, avid sa aflu, sa descopar, sa citesc si sa inteleg mai mult despre carte. era genul de mister pe gustul meu. imi satisfacea curiozatea, dorinta de cautare, de mister, de nou, de ite incurcate care nu aveau o rezolvare facila, vorbea de oameni, de traume, de aspiratii si deceptii. pe scurt o combinatie faina de actiune si personaje. clar ma voi ocupa si de restul trilogiei. in plus, stiam ca s-a facut si un film dupa. l-am cautat - evident - dar ieri fara succes. azi in schimb am reusit sa-l vad. cu cat entuziasm l-am pus pe stick sa ma uit la TV-ul (de altfel putin folosit) de 82 si sa prind intreaga actiune. vreo 150 de minute mi s-a parut un timp ok pentru a ecraniza cele aproape 800 de pagini. dar stupoare. filmul - desi suedez - a fost facut ceva spre hollywood, orientat doar spre actiune si mai putin pe conturat personaje si tumultul lor interior. uneori concentrare pe aspecte insignifiante, alteori abateri de la firul epic al cartii. anyway, per total un film slab, daca ai citit cartea inainte. tind sa cred ca si daca nu o citeai nu prea erai captivat, deoarece rezolvarea enigmei pare una facila si care merge din succes in succes...pacat. singurul lucru care mi-a placut a fost distributia, mai ales cei 2 principali, care au corespuns cu asteptarile mele din carte. in viitoarea versiune hollywoodiana (care se anunta deja), habar n-am ce cauta daniel craig acolo. cum desi n-am vazut "eat.pray.love" habar n-am ce cauta havier bardem in acel rol. cartea e super, dar deja filmul m-a dezamagit. si bardem chiar imi place.
deci, hai sa punem mai bine mana pe o carte, orice carte. eu cred ca o urmaresc filme (pentru ca sunt unele fabuloase) doar la recomandari de la prieteni sau filme vechi si clasice sau vreo comedie de ras tembel cand chiar n-am chef de altceva. in rest la treaba pe citit!!!

Un comentariu:

giovanna spunea...

cum spuneam, pacat ca nu scrii mai des...
pacat ca nu stai mai mult cu tine, cum spuneai, sa reflectezi... si sa emani mai multa lumina astfel...